Lentebloemen

Op weg naar de lente!

Langzaamaan worden de dagen weer langer, de temperaturen beginnen voorzichtig te stijgen, kortom… de lente is onderweg! We mogen weer uitkijken naar mooie zonnige dagen, met af-en-toe een bui, want het blijft Nederland.
Hieronder 7 tips waarmee u zich kunt voorbereiden op de lente:

1. Help de bijtjes: 
Wereldwijd neemt het aantal bijen ernstig af. Dit terwijl bijen een erg belangrijk onderdeel in onze voedselketen zijn. Ze bevruchten namelijk onze planten. Zonder planten geen vruchten en zonder vruchten geen voedsel voor mens en dier. Hoe kunt u een bijdrage leveren? Simpel, zet zo vroeg mogelijk bloemen in uw tuin of op het balkon. Dit vrolijkt uw tuin of balkon op, ruikt lekker en helpt de stand van de bijtjes te verbeteren.

2. Haal de lente in huis:
Zet een aantal nieuwe binnenplanten in mooie bloempotten en haal wat kleuren in huis met bijvoorbeeld vrolijk gekleurde kussentjes of andere accessoires. Maar denk ook eens aan nieuwe lamellen, gordijnen of jaloezieën.
Kijk hiervoor eens op ons aantrekkelijk Raamdecoratie collectief voor een mooi aanbod!

3. Ventilatie:
In de winter hebben veel mensen de neiging om alle ramen en deuren goed dicht te houden. Belangrijk is daarom uw woning regelmatig en voldoende te ventileren nu dit weer kan. Dit zorgt voor een goede luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen.

4. Dakgoten:
De bladeren die van de bomen zijn gevallen, kunnen uw dakgoot verstoppen. Verwijder deze allemaal want maart wordt ook wel de buienmaand genoemd. Bij verstopping kan uw dakgoot overlopen of kapot gaan door het gewicht.

5. Snoeien:
In de winter krijgen uw tuin- en balkonplanten het zwaar te verduren. Snoeien is een manier om uw planten weer op te laten bloeien. Belangrijk is dat u niet te vroeg snoeit maar zeker ook niet te laat. De temperaturen moeten wat hoger worden en er mag geen vorst meer over de takken komen. Maar let op: het is altijd beter om een keer te veel dan te weinig te snoeien. Kijk voor goede tuintips ook eens op mijntuin.org

6. Groen aanslag op tuinpad of balkon:
In de winter periode valt er veel regen. De mossen en algen krijgen hierdoor vrij spel. Maar mossen en algen houden ook veel vocht vast waardoor het probleem nog meer verergert. Wist u dat u het overgebleven strooizout van de winter kunt gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag? Vul een gieter met lauw/warm water en voeg hier een grote hoeveelheid (strooi)zout aan toe. Giet dit over uw tuinpad, terras of balkon en u zult snel het verschil gaan zien.

7. Tuinmeubels:
Niet alleen uw tuin heeft het in de winter zwaar te verduren gehad maar ook uw tuinmeubels als deze buiten hebben gestaan. Daarom ook een paar handige tips om deze weer helemaal optimaal te krijgen.

  • Kunststof meubels: Heel simpel: gebruik wat warm water, groene zeep en een spons. Sop de meubels schoon en spoel ze grondig af. Maar pas op, gebruik liever geen hogedrukreiniger of andere harde straal. Dit kan het kunststof oppervlak beschadigen waardoor ze volgende jaar eerder aanslaan. Als u de kunststof meubels hierna met een autowas een sopje geeft blijven ze ook langer mooi.
  • Hardhouten meubels: Maak een sopje van warm water, groene zeep en zes tot acht eetlepels soda (ook bekend als baksoda of baking soda). Gebruik bij voorkeur een zachte borstel om de meubels met het sopje schoon te boenen. Spoel ze daarna weer goed af anders kunnen ze eerder verkleuren. Als de meubels droog zijn kunt u deze insmeren met tuinmeubelolie. Ze blijven dan langer mooi en zijn minder gevoelig voor aanslag (het type olie kan verschillen per houtsoort).