Verstoppingen in afvoer zelf oplossen

verstoppingen zelf oplossen
February 19, 2021

Last van een verstopping in de afvoer van de wasmachine, wasbakken of de douche? Daar kunt u zelf meer tegen doen dan u misschien vermoedt. Voor hele grote verstoppingen moet u de loodgieter bellen. Maar kleinere verstoppingen kunt u meestal gewoon zelf verhelpen. 

In een gemiddeld Nederlands huishouden stroomt jaarlijks zo’n 150.000 liter afvalwater door de afvoer. Raakt er een afvoer verstopt, dan komt dat bijna altijd doordat er ‘vaste stoffen’ doorheen gespoeld worden. Meestal gaat het dan om dingen zoals haren, haarknipjes, tandenstokers, maandverbandjes, te veel toiletpapier,  babydoekjes, vet, of etensresten...

Ontstopper (plopper)

Met een gewone ouderwetse rubberen ontstopper (plopper) kunnen veel verstoppingen al opgelost worden. Zo’n ontstopper trekt vacuüm en door met de ontstopper als het ware te pompen, raakt het vuil vaak al voldoende los. Een klein laagje water in de afvoerbak kan nog helpen bij het vacuüm trekken. Geen plopper bij de hand? Zorg dan voor een klein laagje water in de afvoer, maak een stevige bol van een (natte) doek en doe hetzelfde als dat u met een plopper zou doen. Zorg dat de plopper of de doek om de hele afvoer zit voordat u gaat ‘pompen’. 

Verstopte wasbak met sifon

Is de wasbak van de keuken of badkamer verstopt en lukt het niet met een ontstopper? Dan kunt u ook de sifon uit elkaar halen en schoonmaken. De sifon wordt ook wel de zwanenhals of het waterslot genoemd. Een sifon voorkomt nare geurtjes uit het riool (omdat de verbinding tussen de bak en het riool dan als het ware wordt afgesloten met water). 

Sifon of zwanenhals uit elkaar halen

Plaats een emmer of een bak onder de sifon voordat u die uit elkaar haalt. Vervolgens kunt u de sifon losdraaien en de eventuele verstopping verwijderen. Losdraaien kan soms met de hand. Lukt dat niet, gebruik dan een waterpomptang. 
Maak de sifon (nu die er toch uit is)  nog even goed schoon, zodat de binnenkant weer mooi glad is. Daarna kunt u de sifon weer in elkaar zetten. Controleer nog wel even of alle aansluitingen goed werken en laat wat water door de leiding lopen voordat u de opvangbak of -emmer weer verwijdert. 

Verstopping nog niet opgelost?

Als de boel nog steeds verstopt zit na het gebruik van een plopper of het schoonmaken van de sifon, dan zit de verstopping wat dieper. Wat u dan kunt proberen is om de verstopping te verwijderen met een halve emmer heet water, een kopje azijn en een kopje baking soda. Doe eerst de baking soda in de afvoer. Daarna het kopje azijn. Dan gaat het gaat bruisen. Na een kwartiertje giet u er minimaal een halve emmer heet water doorheen (meer kan ook). Pas wel goed op: heet water kan immers brandwonden veroorzaken. Lukt het nog niet? Herhaal de procedure dan één of twee keer. Vaak lukt het dan wel. 

Problemen met meerdere afvoeren?  

Loopt het water in meerdere afvoeren moeilijk weg? Dan is er sprake van een totale verstopping. Ook kan het zijn dat de gemeentelijke afvoer verstopt zit. Wie de verstopping moet verhelpen en de kosten moet betalen, kunt u checken bij het erfscheidingsputje. Dat is meestal te vinden op de erfgrens tussen uw grond en die van de gemeente of (bij huizen direct aan de straat) onder het trottoir. In het laatste geval moet u sowieso de gemeente bellen, omdat u niet zomaar mag graven op gemeentelijk terrein.

Kunt u er wél zelf bij en staat het erfscheidingsputje vol? Dan is het de gemeentelijke afvoer en kunt u de verstopping aan de gemeente doorgeven. Is het putje leeg, dan zit de verstopping ergens op uw eigen perceel. Zo’n verstopping is moeilijk zelf op te lossen. Bel in zulke gevallen een loodgieter om u te helpen. Dat kan via De Woningwachter. 

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij een verstopping in huis? Bel ons gerust voor via 0800 – 1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl