Veilig thuis blijven wonen: enkele tips voor u

Veilig thuis blijven wonen: enkele tips voor u
May 1, 2020

Tegenwoordig bereiken mensen steeds hogere leeftijden en blijven langer jong. Hierdoor veranderen ook de wensen en behoeften. Zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel blijven wonen, is de wens van de meeste senioren. Die wens sluit aan bij het beleid van de overheid. Die stimuleert mensen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en legt daarbij steeds meer de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om daarvoor te zorgen. We geven u een kort overzicht met welke aanpassingen in huis u nog langer kan genieten van uw woning.

Begin zo vroeg mogelijk

We gaan in dit overzicht niet uit van maatregelen en aanpassingen die alleen geschikt zijn voor mensen op leeftijd. Veel van de beschreven aanpassingen maken uw huis direct comfortabeler voor alle leeftijden. Vandaar ook de tip om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Een comfortabel huis op jonge leeftijd kan problemen op latere leeftijd voorkomen.

In dit overzicht geven we kort aan welke aanpassingen u kunt doen per locatie in uw woning. Omdat elke kamer in uw huis anders gebruikt wordt, zijn enkele praktische tips hiervoor erg behulpzaam.

Aanpassingen in de keuken

Rookmelder: een rook- en kooldioxidemelder kan gevaarlijke situaties voorkomen. Tevens is het minder of geen gebruik meer maken van een gasfornuis een goede vervolgstap.

Keukenkastjes: Zet uw spullen die u het meeste gebruikt op de hoogte dat u er makkelijk bij kunt. Dit voorkomt onnodig bukken bij het koken of opruimen.

Krukje: Zorg dat u kunt gaan zitten als u moet wachten tijdens het koken. Snijden en schillen kunt bijvoorbeeld ook zittend aan tafel doen.

Aanpassingen in de woonkamer

Verlichting: Goede verlichting kan vallen voorkomen, omdat u beter kunt zien. Wist u dat een 80jarige bijvoorbeeld 3x zoveel licht nodig heeft om goed kunnen zien ten opzichte van een jong volwassene.

Kleedjes: Als u veel kleden in huis heeft, is het verstandig deze zoveel mogelijk vast te leggen, deze zorgen toch vaak voor struikelgevaar. Haal tevens zoveel mogelijk eventuele drempels weg.

Snoeren: Werk snoeren goed weg zodat u er niet over kan struikelen en het ziet er ook direct wat netter uit. Maak ook gebruik van slimme schakelaars.

Meubelinrichting: Maak ruimte om vij te lopen, ook met eventuele hulpmiddelen. Ook kunt u uw bank of stoelen verhogen om makkelijk op te staan.

Aanpassingen in de slaapkamer

Bedsteun: Een steun aan het bed helpt u makkelijker uit het bed te komen.

Verhoogd bed: Opstaan gaat makkelijker en veiliger van een hoog bed. Zeker als u er ‘s nachts vaak uit moet.

Verlichting: Als u ‘s nachts regelmatig uit bed moet, zorg dan dat er voldoende licht is. Gebruik een bedlampje of lampje met sensor dat vanzelf aangaat.

Aanpassingen in de badkamer

Beugels: Zorg voor steunpunten in de douche, zeker bij het in-/uitstappen van douche of bad. Plaats deze bij voorkeur horizontaal en maak géén gebruik van beugels met zuignappen.

Verhoogd toilet: Een verhoogd toilet maakt het opstaan en gaan zitten gemakkelijker. Gebruik een beugel of steunen om u vast te houden, aan op te duwen of aan op te trekken.

Anti-slip mat: Gebruik een goede mat bij de douche of het bad die niet kan schuiven. Vervang deze ook met enige regelmaat.

Inloopdouche of instapbad: Voor een volledige veilige badkamer is een inloopdouche of instapbad wel een must. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld de veilige badkamer actie van De Woningwachter

Aanpassen in de hal

Leuningen: Zorg voor leuningen aan beide zijden van de trap. Plaats eventueel een extra beugel aan het einde van de trap, waar de leuning eindigt.

Traptreden: Traptreden moeten goed zichtbaar zijn en niet glad. Er zijn hulpmiddelen die het traplopen makkelijker maken. Draag goede schoenen of sloffen.

Inrichting: Een tafeltje in de hal kan handig zijn om bijvoorbeeld sleutels neer te leggen. Houd wel voldoende ruimte en zorg voor goede verlichting.

Dit overzicht geeft je een goed beeld wat voor aanpassingen u zou kunnen doen aan uw woning om er zo lang mogelijk te blijven wonen. Uiteraard is iedereen z’n situatie anders en moet u altijd kijken welke onderdelen u het best kan helpen.

Kunnen we u helpen?

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van ons nieuws? We staan altijd voor u klaar

Ervaringen van anderen