Actueel: tijd voor het zomersnoeiwerk

snoeien
June 23, 2021

De zomer net begonnen is, maar u kunt nog prima snoeien in de tuin. Snoeiwonden herstellen nu namelijk sneller én er kunnen nog nieuwe scheuten komen voor de winterperiode. Ook krijgen schimmels en bacteriën minder kans. Welke snoeiadviezen voor de zomer kunt u gebruiken?

Nu we weer lekker in de tuinstoel kunnen genieten van de zomer, is het best verleidelijk om het snoeiwerk even te laten voor wat het is. Toch doet u sommige bomen, struiken en planten een groot plezier met snoeien. En uzelf toch ook? Want zo kunt u nóg langer genieten van al het moois in uw eigen tuin.

Snoeien in de avond
Snoei bij voorkeur in de avond of op een bewolkte dag. Snoeiwonden drogen in de zon snel, waardoor er kans is op bruine randen en bladeren. Geef de gesnoeide planten, bomen en hagen daarom ook nog wat extra water na het snoeien. In de nacht kunnen ze dan even ‘bijtanken’. Geef ze ook de dagen na het snoeien nog even wat extra water.

Download de nieuwe Snoeikalender (juli t/m december)

Bomen en zomersnoei
Sommige bomen willen vanaf de start van de zomer maar al te graag gesnoeid worden. Zo kunnen de pruimenboom, berk, esdoorn, haagbeuk, kastanje en notenboom gekortwiekt worden. Met de perenboom kunt u beter niet te snel zijn: die is in augustus aan de beurt. Voor alle andere bomen geldt dat onderhouds-snoei de hele zomer kan. Zoek per boom op hoe u deze in de zomer het beste kan snoeien.

Struiken en hagen en zomersnoei
De blauwe regen mag nu weer gesnoeid worden. Ook bessen, bramen, coniferen en lavendel kunnen in de zomer een snoeibeurt gebruiken (vanaf augustus). De liguster, taxus en buxus heeft u in het voorjaar wellicht al gesnoeid. Vanaf juli t/m augustus is het tijd voor de tweede snoeibeurt. Laat dan onderkant van de haag ongeveer 10 cm breder dan de bovenkant. Dan krijgen de onderste takken ook genoeg licht.

Rozen en druiven
De druif vraagt in de zomer ook om extra aandacht. Snoei in juli de nieuwe uitlopers van de druif tot het 4e blad. Wanneer u grote druiven wilt, kunt u nu de helft van alle trosjes te verwijderen (één trosje per tak en haal bij overige trosjes de kleinste druiven weg). 
Voor nieuwe rozen in de rozenstruik kunt u nu de dode bloemen wegknippen. Dan is de kans op nieuwe rozen bij de nieuwe scheuten het grootst.

Denk aan de vogeltjes!
Check altijd even of er vogelnesten in uw struiken of hagen zitten. Ziet u een nestje, wacht dan even met snoeien tot de vogeltjes uitgevlogen zijn.

De snoeikalender voor juli t/m december
Voor een compleet snoei-overzicht en praktische tips hebben we een snoeikalender voor u gemaakt. Deze geldt voor de tweede helt van het jaar.

Download de nieuwe Snoeikalender (juli t/m december)

Hulp nodig in de tuin?

Heeft u hulp nodig in de tuin voor onderhoud, herinrichting of iets anders? Onze vakkundige hoveniers staan voor u klaar.