Prinsjesdag 2019: Wat betekent het voor u?

Prinsjesdag 2019: Wat betekent het voor u?
September 18, 2019

De plannen van het kabinet voor 2020 zijn bekend gemaakt tijdens Prinsjesdag 2019 en hebben veel invloed op huizenbezitters en ook ouderen. We zetten de belangrijkste maatregelen op een rij.

Minder hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt stapsgewijs afgebouwd. Waar er voorheen steeds een half procent aftrek plaats vond, is dat in 2020 anders. Zelfs 3 procent minder aftrek. Vanaf 2020 is de maximale hypotheekrenteaftrek daardoor 46 procent. Deze maatregel raakt vooral woningbezitters die boven de €68.507 verdienen. Uiteraard zijn de uiteindelijke gevolgen per persoon afhankelijk van het inkomen en hypotheek.

Eigenwoningforfait daalt

Door de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek is er ook compensatievoorstel. Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.080.000 gaat omlaag met 0,05 procent en komt uit op 0,6 procent. Voor huiseigenaren is dat gunstig. Als het eigenwoningforfait daalt, wordt de aftrek eigen woning hoger; dit kan leiden tot een hogere belastingteruggave.

Kleine of geen hypotheekschuld: meer belasting

De aftrek voor een kleine of geringe eigenwoningschuld (Wet Hillen) wordt in 30 jaar geleidelijk afgebouwd. In 2020 daalt deze naar 93,33 procent. De gevolgen zijn afhankelijk van de waarde van de woning, maar het scheelt meestal enkele tientjes per jaar. Deze ‘aflosboete’ raakt met name ouderen.

Waarde woning: + acht procent

Volgens de Waarderingskamer stijgt de gemiddelde WOZ-Waarde in 2020 met acht tot tien procent. Een hogere WOZ-waarde heeft onder meer gevolgen voor het eigenwoningforfait: die gaat omhoog en dat zorgt voor een lagere belastingaftrek. Ook gemeentelijke heffingen kunnen stijgen door een hogere WOZ.

Welke plannen hebben vooral invloed op ouderen?

Onze partner, de ouderenbond ANBO, was voor het bekendmaken van de Miljoenennota al kritisch: bijna negen van de tien ouderen hebben geen vertrouwen in de koopkrachtplaatjes. Een overzicht van de maatregelen die met name ouderen raken.

Spaartaks: omlaag

De lage rente zorgt al jaren voor dat spaargeld niets oplevert. Daarom gaat ook de belasting op spaargeld op de schop. Vanaf 2022 wordt alleen spaargeld boven de €440.000 belast. Voor beleggingen en investeringen in vastgoed (tweede huizen) gaan hogere tarieven gelden.

Vrijwilligers : meer belastingvoordeel

De maximale belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers stijgt vanaf 2020 mee met de inflatie. Vrijwilligersvergoeding hoger sinds 2019

Over de vrijwilligersvergoeding hoeven vrijwilligers en organisaties geen belasting of sociale premies te betalen. Met ingang van 2019 steeg de belastingvrije vrijwilligersvergoeding al van € 150 naar € 170 per maand. Daarbij geldt een maximum van € 1.700 per jaar.

Belasting: iets omlaag

Vanaf volgend jaar gelden er iets lagere belastingtarieven voor AOW-ers

Zorg: duurder

Het kabinet gaat voor 2020 uit van een jaarlijkse basispremie van 1421 euro. Dat is 37 euro meer dan we dit jaar betalen: een stijging van zo’n drie euro per maand. Let op: Dit is een schatting van de overheid. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars dit najaar zelf hun tarieven bepalen. Vorig jaar schatte de overheid de stijging te hoog in.

Dat zou dit jaar wel eens anders uit kunnen pakken omdat de overheid de collectieve kortingen door de basis zorgverzekeringen aan banden legt. Die gaat van tien naar maximaal vijf procent korting. Dat scheelt waarschijnlijk 60 tot 80 euro per jaar.

Het eigen risico blijft tot 2022 gelijk: €385. De zorgtoeslag zal naar verwachting iets stijgen, maar hierover is nog niets concreets bekend.

Pensioenen: kortingen dreigen

Er ligt een pensioenakkoord op hoofdlijnen, maar dat moet nog verder worden uitgewerkt. Daarover is weinig bekend. Tegelijkertijd blijft de rente dalen en dat heeft gevolgen voor de pensioenfondsen, zo waarschuwt ook premier Rutte direct na de presentatie van de Miljoenennota. De pensioenfondsen staan belabberd voor en daardoor dreigen in 2020 kortingen op pensioen. Prinsjesdag brengt in die dreiging weinig veranderingen.

Ervaringen van anderen