Ventileert u uw huis goed of niet? Check deze punten!

checklist ventilatie
November 9, 2020

Om u alvast te helpen, hebben we de 7 belangrijkste ventilatietips voor u op een rij gezet. Loop ze even na en kijk hoe u nu ventileert, en wat u kan doen voor een optimale ventilatie in uw huis.

 1. Zorg voor constante ventilatie met ventilatieroosters. Controleer of ze open zijn. Maak ze eventueel nog een keer goed schoon.
   
 2. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Helemaal goed! Dan wordt alles eigenlijk al voor u geregeld en heeft u nergens omkijken naar. Laat het systeem wel constant aan staan. Ook de periodieke onderhoudsbeurt is een must.
   
 3. Houd - constant - een (klap)raam een stukje open. Natuurlijk is dat wel inbraakgevoelig. Zorg er daarom voor dat de ramen goed beveiligd zijn met inbraakveilige sloten en/of roosters.
   
 4. Voorkom koolmonoxide-problemen. Zorg dat u zeker weet dat u gezond stookt (goede verbranding, goede lucht in- en uitgangen). U kunt daarvoor contact opnemen met De Woningwachter. Plaats voor de zekerheid een of meerdere koolstofmonoxidemelders in huis, met name in de ruimtes waar u leeft. Laat De Woningwachter u adviseren over waar u deze melders moet ophangen.
   
 5. Ventileer extra als u kookt (naast de afzuiger die aan staat!), als u doucht of wanneer u mensen op bezoek heeft.
   
 6. Extra vocht voorkomen: kook met een deksel op de pan, droog de vloer met een doek zodra u gedweild heeft en hang de was niet te drogen in een kamer waar u vaak bent.
   
 7. Zet de slaapkamerramen een uurtje voor en na het slapen minimaal 10 cm open. Laat het raam tijdens het slapen op een kiertje staan als dat inbraakveilig is.

Hulp nodig?
Wilt u weten hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in uw huis? Of heeft u hulp nodig bij het zorgen voor betrouwbare ventilatie-oplossingen? Neem dan contact op met De Woningwachter. We helpen u graag.

U kunt natuurlijk ook meteen hier uw klus plaatsen via de site:

 • Kies uw klus
 • Vul het offerte aanvraag formulier in
 • Wij gaan op zoek naar een geschikte vakman

Wilt u meer informatie, bel gerust voor meer info en/of een afspraak via 0800 – 1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl.

 

Ervaringen van anderen