De 7 grote veiligheids-verschillen tussen alle trapliften

De 7 grote veiligheids-verschillen tussen alle trapliften
March 24, 2021

De meeste ouderen die een traplift nemen, doen dat eigenlijk te laat. ‘Op dat moment is er meestal al extra ‘valgevaar’, weet trapliftexpert Albert van Medipoint, partner De Woningwachter. Maar overhaasten is ook niet slim: een traplift is immers een investering én maatwerk. Wat zijn volgens onze experts de 7 belangrijkste veiligheidsaspecten om op te letten? 

De trap is thuis de plek waar in verhouding de meeste valongelukken gebeuren. Vaak met ernstige gevolgen. Albert: “Een goede traplift is een zegen als u bijvoorbeeld slecht ter been bent, last heeft van duizelingen of evenwichtsstoornissen, hartproblemen of ademhalingsproblemen. Op het moment dat u voorzichtiger de trap op en af gaat dan voorheen, is een traplift eigenlijk al een ‘must’ als het om uw eigen veiligheid thuis gaat.’

Traplift geeft u vrijheid en ruimte terug

Een traplift betekent: veilig en comfortabel naar een andere verdieping kunnen. Nu ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen, worden er logischerwijze ook steeds meer trapliften geplaatst. Dat levert meteen veel gemak en vrijheid op. Albert: ‘Grofweg hebben ouderen die moeilijker de trap op en af komen de keuze om een traplift te nemen, of de badkamer en slaapkamer te verplaatsen naar de begane grond. Een traplift is dan goedkoper dan een verbouwing én biedt natuurlijk extra vrijheid en ruimte.’

‘Met een traplift komt u comfortabel de trap op, zonder te hoeven lopen. Zo voelt u zich veilig in uw eigen huis en houdt u energie over voor de leuke dingen.’

Er zijn veel aanbieders van trapliften. De trapliften-experts van De Woningwachter geven u graag mee wat de belangrijkste aspecten zijn om op te letten bij het aanschaffen van een traplift (veiligheid). 


Maak kosteloos gebruik van de adviseurs van De Woningwachter
U kunt voor uw situatie een persoonlijke afspraak maken met een van onze experts. Zij brengen dan alle opties in kaart voor uw situatie, wensen en budget. Bel voor een vrijblijvende afspraak/advies met De Woningwachter via 0800 – 1025.


De 7 belangrijkste verschillen tussen trapliften (veiligheid!)

1)    Maatwerk versus standaard 
Veel trapliften zijn gemaakt van standaard systemen, waarbij de onderdelen als het ware aan elkaar worden ‘geklikt’ (modulaire systemen). Omdat u dan extra ruimte verliest, adviseren wij maatwerk met een zogenaamde VR-scan. Zo’n scan berekent de meest veilige rail tot op de millimeter (tekening). De rail wordt dan naadloos aan uw trap aangepast, zo dicht mogelijk over de trap en langs de rand van de trap. Ook beginnen de hoeken op die manier nooit te vroeg of te laat (extra veilig, extra ruimte).

2)    Aan de binnen-of buitenkant van de trap?
Een traplift kan aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van uw trap worden gemonteerd. De binnenzijde heeft onze absolute voorkeur. Dan kan iemand die geen traplift hoeft te gebruiken, zoals een partner of thuishulp, veiliger de trap op en af. 

3)    Het aantal motoren in de traplift
De meeste trapliften werken met twee motoren. Wij adviseren een traplift met één motor. Dan kan de bocht scherper worden gemaakt en hangt de rail minder ver over de trap. Daarbij komt dat de meeste trapliften met twee motoren alleen aan de buitenkant van de trap worden gemonteerd (onveiliger). 

4)    Meedraaiende stoel of niet?
U kunt vaak ook kiezen tussen een meedraaiende stoel (automatische swivel) of een stoel die niet met de bocht meedraait. De experts van De Woningwachter adviseren een meedraaiende stoel vanwege de extra veiligheid.

“Met een meedraaiende stoel blijft u goed in uw stoel zitten, blijven de benen goed op hun plek en hebben de benen ook meer ruimte. Misschien nog wel een groter voordeel is dat de stoel ook draait als u boven of beneden bent aangekomen. Zo valt u dus niet van de trap maar stapt u meteen uit de stoel op een veilige ondergrond.”

Let overigens ook op de mogelijkheden voor uw voetensteun: ook een knop waarmee u die automatisch inklapt als u uit de lift wilt stappen, is extra veilig.

5)    Gordeldetectie of niet?
Met een gordeldetectie bent u er altijd van verzekerd dat de lift pas start als uw gordel vastzit. De Woonwachter adviseert dan ook - met klem - een gordeldetectie. Dan valt u nooit uit de stoel. Daarom bieden wij de detectie t/m 30 juni dit jaar gratis aan bij een traplift. 

6)    Wat als er iets onder de stoel komt? 
Stel dat er een kat onder de liftstoel doorloopt of er valt iets van de trap. Dan stopt de lift als er een veiligheidsdetectie op zit. Ook veiligheidsdetectie betekent: extra veiligheid. Daarnaast kunt u nog kiezen voor een traplift met een ingebouwd meldingssysteem wanneer u niet meer veder kunt door bijvoorbeeld een obstakel op de trap. Dan wordt er door een druk op de alarmknop automatisch gebeld naar het ingegeven telefoonnummer (drie nummers op te slaan). 

7)    Wat bij brand of bij een noodsituatie?
Stel er breekt brand uit en/of de stroom valt uit. Dan is het slim als de lift een betrouwbare accu heeft waarmee u in elk geval naar boven of beneden kunt. Ook daar kunt u bij de aankoop naar vragen. 

Onze experts zijn van alle mogelijkheden op de hoogte en denken graag mee vanuit uw situatie, wensen en budget.  

Maak een vrijblijvende afspraak 

Wilt u meer weten en/of een afspraak maken met één van onze trapliften-experts? Bel ons via 0800 – 1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl.