Gebruik deze 7 slimme tips tegen inbraak

tips tegen inbraak
July 28, 2021

De meeste huizen zijn niet voldoende inbraakveilig. Wist u bijvoorbeeld dat inbrekers vaker via de achterdeur naar binnen komen dan via de - vaak beter beveiligde - voordeur? En inbrekers slaan niet alleen toe als de bewoners op pad zijn, maar ook als ze thuis zijn. Hoe voorkomt u dat er bij u wordt ingebroken? Gebruik daarvoor onze 7 tips.

Feiten en cijfers

  • Elk jaar wordt er zo’n 65.000 keer ingebroken in Nederland (bron: CBS, 2019). Geluk bij een ongeluk: tijdens de corona-periode is dat gedaald naar zo’n 40.000 in 2020 (bron: Telegraaf 2021).
  • Een inbreker heeft over het algemeen 30 seconden nodig om binnen te komen en 5 minuten om de woning leeg te halen.
  • De laatste jaren – ook voor corona - daalde het totaal aantal inbraken, maar deze daling is bij senioren het minst sterk.
  • Inbrekers slaan vaak toe als mensen op pad zijn voor werk, een weekendje weg of vakantie zijn.
  • Ook als mensen thuis zijn, kunnen inbrekers vaak met gemak binnenkomen om waardevolle spullen mee te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de slachtoffers thuis was op het moment van de inbraak (bron: telegraaf/ANP, 2020).

waar komen inbrekers binnen

(bron: Politie Nederland)

Gebruik deze 7 Anti-inbraaktips

Vakantie of weekendje weg?
Zorg dat vreemden niet in de gaten hebben dat u weggaat of weg bent. Pak de auto/caravan/camper niet in het volle zicht voor uw woning in, zorg dat de post weggehaald wordt, vraag of de buren de gordijnen af en toe open en dicht doen, gebruik een tijdschakelaar voor lampen in huis (bij gesloten gordijnen) en vraag de buren om af en toe hun auto op uw oprit te zetten. Laat niet via sociale media zoals Facebook weten dat u weg bent en zet geen naam en adres op eventuele kofferlabels.

Zorg overal voor veilige deursloten
Veel mensen hebben geen up-to-date deursloten. Of ze hebben alleen een inbraakwerend slot bij de voordeur, maar niet bij de achterdeur. Zorg daarom dat u de meest inbraakwerende sloten heeft en inbraakwerend deurbeslag / veiligheidsbeslag. Denk ook aan de garagedeur, balkondeur en een eventuele schuifpui! Onze slotenmakers helpen u daar graag bij.

Beveilig uw ramen
Beveilig ook uw ramen met bijvoorbeeld een barrièrestang, veilig raamslot, rolluik, dievenklauwen of inbraakwerende folie/glas. Laat de ramen niet openstaan als u niet thuis bent. Let er ook op dat dieven niet zomaar via een bijvoorbeeld een achterraam naar binnen kunnen komen als u wél thuis bent. Denk ook aan het keukenraam, het wc-raampje, etc.

Sluit/beveilig ook luiken en koepels
Inbrekers komen soms door een luik naar binnen. Vergeet daarom niet om luiken te beveiligen met bijvoorbeeld een slot of anti-inbraakstangen. Denk ook aan het beveiligen van eventuele lichtkoepels. Bent u niet thuis? Sluit dan alles goed af.

Zet de inbreker in ‘the spotlights’
Inbrekers willen niet gezien worden. Zorg daarom voor verlichting met bijvoorbeeld een lamp met bewegingssensor of tijdschakelaar aan zowel de voor- als achterkant van uw huis. Bevestig de lamp bij voorkeur op een plek waar inbrekers niet makkelijk bij kunnen. Nog beter: een camera erbij (met opname).
           

Deur ook op slot als u thuis bent
Ook als u gewoon thuis bent, is het slim om de deur op slot te doen. Dan kunnen inbrekers niet ‘flipperen’ (met een bank- of ander pasje de deur openmaken) of hengelen met ijzerdraad. Denk daarbij ook plekken die makkelijk te bereiken zijn op de bovenverdieping.

Maak het ze moeilijk
Zorg dat u het inbrekers moeilijk maakt. Laat bijvoorbeeld geen sleutel in het slot zitten, zeker niet als er een raam naast zit. Dan kan iemand geen raam            intikken en vervolgens de sleutel omdraaien om de deur te openen. Verstop ook geen sleutel buiten en zeker niet op een onder de mat, een pot of andere veelgebruikte plekken. Hang ook geen naam of adreslabel aan de sleutel. En, last but nog least, zorg dat inbrekers buiten niet op kliko’s, trapjes of andere dingen kunnen stappen om makkelijk naar binnen te komen. Hoe meer moeite ze moeten doen, hoe minder snel ze uw woning binnenkomen.

Goed om te weten!

Een inbreker wil niet zichtbaar én zo snel mogelijk naar binnen. Dus een inbreker zichtbaar maken én het inbreken vertragen werkt bijzonder preventief. Net als veel geluid. Zo schrikt een goed blaffende hond ook af. Of de hond bijt maakt niet zo veel uit, als de hond maar flink lawaai maakt als iemand ongenodigd binnen probeert te komen.

Kunnen we u helpen?
Wilt u graag hulp bij het voorkomen van inbraak? Bel naar 0800-1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl. We helpen u graag.