7 slimme energiebesparings-tips voor de herfst & winter

tips slimme energie besparingen
October 22, 2020

De buitentemperatuur daalt en de kachel staat weer aan. De Woningwachter heeft daarom 7 simpele energiebesparings-tips voor u geselecteerd waarvoor u geen expert nodig heeft. Deze tips kunnen u al enkele tientjes tot enkele honderden euro’s per jaar schelen. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Gebruik de volgende tips in uw eigen huis:

 1. Zet uw kachel/cv een uur voordat u naar bed gaat al uit/laag.
  Als u uw kachel of cv uitzet (of geen hout meer op het vuur gooit) dan zakt de temperatuur geleidelijk.

   
 2. Gordijnen boven de radiatoren.
  ’s Avonds gaan de gordijnen weer vroeg dicht. Daardoor verliest u minder warmte. Maar pas op: om op uw stookkosten te besparen is het belangrijk dat de gordijnen boven de vensterbank eindigen en niet over de radiatoren heen hangen.

  Extra tip: zorg ervoor dat uw radiatoren altijd voldoende ruimte hebben om hun warmte af te geven. Zet er dus geen spullen of meubelen direct voor, op, naast of onder.

   
 3. Trui aan, graadje lager.
  U wilt het thuis natuurlijk lekker behaaglijk hebben. Met een warme trui of vest en/of ’s avonds een dekentje over kan u de verwarming vaak wel een graad lager zetten. Minstens zo behaaglijk!

   
 4. Tochtstrips langs deuren en/of ramen.
  Tochtstrips langs de (buiten)deuren en ramen zijn goedkoop in aanschaf maar kunnen wel een aanzienlijk verschil maken.

   
 5. Radiator schoonmaken.
  Een radiator trekt veel stof aan. Stof (en eventuele dierenharen) zit vaak in, achter en onder de radiator. Daardoor gaat de warmte minder makkelijk de ruimte in. Maak daarom regelmatig de verwarming schoon met water en een zuig het stof in- onder en achter de radiatoren weg met een stofzuiger.

  Extra tips: gebruik speciale radiatorborstel voor IN de radiatoren (bij dubbele radiatoren). En heeft u geen isolatie achter de radiator? Plaats dan isolatiefolie op de muur achter de radiator. 

   
 6. Thermostaat uit of laag zetten in ruimtes waar niemand is.
  Vaak gebruikt u maar enkele ruimtes in uw huis intensief. In de ruimtes waar u weinig komt, kan de radiator natuurlijk op een lage stand of uit. Ook in de slaapkamer mag het een paar graden koeler zijn dan in de huiskamer. Dat zorgt ook meteen voor een betere slaap.

   
 7. Een tochtrol of tochtstopper voor de binnendeuren.
  Ook bij een binnendeur kan het behoorlijk tochten. Vaak met name aan de onderkant. Als u een tochtrol of tochtstopper voor de deur plaats, verliest u minder warmte aan koelere ruimtes.  

Let op: ventileren blijft belangrijk voor uw gezondheid!
Natuurlijk heeft u ook altijd frisse lucht nodig. Ventileren in uw huis is en blijft daarom belangrijk, vooral voor uw gezondheid. Dat kan bijvoorbeeld met ventilatieroosters.

Ook de badkamer en wc hebben een goede ventilatie nodig (vocht). Speciale ventilatoren in de badkamer, wc en de keuken (afzuigkap) zijn daarvoor prima oplossingen.

Verdienen aan extra verduurzaming
Voor bijna alle woningen geldt dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om op uw energie te besparen [link naar blog verduurzaming zeg maar]. Dat zorgt voor nog meer extra comfort en veiligheid. Met slimme verduurzamingen krijgt uw huis ook nog een hoger energielabel. Hoe hoger het label, hoe hoger de waarde van uw huis en hoe lager de maandelijkse lasten.

energielabel verduurzamen

 

Nog meer besparen en tegelijk verduurzamen?
Wilt u weten welke mogelijkheden u nog meer heeft om te besparen en verduurzamen? We rekenen graag voor u uit wat u dat oplevert. Vraag dan onze experts om een Langer Zelfstandig Thuiswonen-advies, neem hier contact op.

Direct online aanvragen
Wilt u graag weten welke mogelijkheden u heeft om uw huis aan te laten passen aan uw situatie? Zodat u lang en comfortabel kan blijven genieten van uw eigen huis? Boek dan nu een Langer Zelfstandig Thuiswonen-adviesgeprek, inclusief verduurzamingsadvies in voor tijdelijk maar 99 euro, normaal 149,50. U krijgt daarbij ook de uitgebreide senioren-checklist én een individueel plan van aanpak. Deze tijdelijke actie loopt tot en met eind november 2020. Vraag nu aan.

Liever bellen of mailen?
Bel voor meer info en/of een afspraak via 0800 – 1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl. 

Ervaringen van anderen