Hoe onderhoudt u uw schilderwerk? 7 handige tips voor uw schilderwerk!

7 handige tips voor schilderwerk
May 17, 2021

Met goed schilderwerk investeert u slim in uw huis. Ook het onderhoud van het schilderwerk verdient aandacht. Met een beetje tender, love and care blijven de verf en het hout veel langer goed. Wat zijn de 7 belangrijkste tips voor het onderhoud van uw schilderwerk?

Als u regelmatig uw schilderwerk checkt, schoonhoudt en waar nodig bijwerkt, dan kunt u langer wachten met een hele nieuwe schilderbeurt. Werk eventuele beschadigingen meteen bij. En gebruik de volgende tips, zodat u langer kunt genieten van het schilderwerk en kosten bespaart. 

1)    Check de kritieke punten in voor- en najaar

Check elk voor- en najaar de kritieke punten van uw schilderwerk. Dat is belangrijk om onder meer houtrot te voorkomen. Gevoelige plekken zijn bijvoorbeeld de hoeken: de overgangen tussen liggen en staand houtwerk. Check daarnaast de onderkant van hout goed en natuurlijk de kitnaden. Let ook op naadjes en putjes in de verf. 

Herstel eventuele plekjes meteen (bij droog weer). U kunt daarvoor ook een timmerman of schilder inschakelen. N.b.: laat u uw woning schilderen door een vakkundige schilder, zorg er ook dan voor dat u een kleine hoeveelheid van dezelfde verf thuis houdt óf noteer welke verf de schilder precies heeft gebruikt. 

Voor meer informatie over houtrot: zie deze pagina (iets na de helft van de pagina staat hoe u houtrot herkent)

2)    Schoonmaken van het houtwerk

Door het schilderwerk regelmatig schoon te maken, voorkomt u beschadigingen in de verflaag door vuil en zandophopingen. Maak ook meteen boven- en onderkant van ramen en deuren schoon, ook op die plekken zit vaak veel vuil.

Gebruik voor het schoonaken van het schilderwerk lauwwarm water en een vochtige, zachte doek. Doe er een flinke scheut schoonmaakazijn in (een kwart azijn, driekwart water). Groene zeep werkt ook prima. Gebruik in elk geval geen schurende middelen of middelen waar ammoniak in zit. 

3)    Poederproef en hechtproef

U kunt ook op een andere manier checken hoe het staat met de kwaliteit van het geverfde hout: de poederproef en de hechtproef. Met een poederproef maakt u het schilderwerk schoon met een natte doek. Blijft er geen verfpoeder achter op de doek (een waas), dan poedert het niet en kan het schilderwerk nog wel even mee. Bij de hechtproef drukt u stuk (goed werkend) plakband op het schoongemaakte schilderwerk. Trek dat na vijf minuten los. Komt er geen verf mee, dan hecht het schilderwerk prima en hoeft u nog geen schilder in te schakelen.

4)    Verkleuring van de verf of doffere kleur?

Verkleurt de verf of verliest het zijn glans? Dan hecht en beschermt de verf minder goed. Vaak gebeurt dat na een paar jaar. Verkleuring kan ook komen door scheurtjes of blaasjes. Bekijk daarom wat de reden van de verkleuring is. Als er geen scheurtjes of blaasjes zijn, dan is de kans groot dat uw houtwerk aan een nieuwe schilderronde toe is. 

Verf in donkere kleuren krijgt overigens meer te verduren dan in lichte kleuren. Donkere kleuren nemen meer zonlicht en warmte op. Daardoor krimpt verf meer en zet het ook meer uit.

5)    Groene aanslag: meteen verwijderen

Groene aanslag op het schilderwerk buiten betekent: vocht en mos of alg. Ook dat kan het schilderwerk aantasten. Verwijder dit als u dit ziet. Dit kunt u doen met water, azijn of groene zeep en een zachte doek. 

6)    Schilderwerk binnen: check

Check ook minimaal halfjaarlijks het schilderwerk binnen (hout) en houdt het goed schoon. Bij het binnen-schilderwerk van bijvoorbeeld de kozijnen is het belangrijk dat naden en kale delen meteen worden bijgewerkt en er geen vocht en vuil in het hout komt. Dat is ook beter voor het schilderwerk buiten (om bijvoorbeeld houtrot te voorkomen). Zorg ook voor het schilderwerk binnen dat u altijd nog verf achter de hand houdt voor het bijwerken van plekjes. 

7)    Ventileren

Ziet u wel donkere vlekken/aanslag langs muren of in het plafond? Dan komt door een gebrek aan goede ventilatie. Daardoor ontstaat schimmel. Dat gebeurt sneller als de verf na een paar jaar begint los te laten. Als de ramen binnen snel beslagen zijn, is dat ook een teken dat u niet voldoende ventileert. Ventileer daarom altijd voldoende. Hoe u checkt of u uw huis voldoende ventileert en hoe u goed ventileert leest u hier.

Kunt u hulp bij her herstelwerk gebruiken? 

Wanneer u het houtwerk regelmatig schoonhoudt en waar nodig bijwerkt, kan het schilderwerk veel langer mee. Maar soms is daar vakkundige hulp bij nodig. Komt u problemen tegen die u niet makkelijk zelf kunt oplossen? Schroom dan niet om ons te bellen. Onze schilders, timmerlieden en andere vakspecialisten staan graag voor u klaar. Bel 0800-1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl