Op zoek naar een schoorsteenveger?

Binnen enkele stappen geregeld

Altijd
erkende

vakmensen

Hulp binnen
1

dag

Gratis
opname

Op locatie

De Woningwachter heeft de beste schoorsteenvegers voor u geselecteerd.

Bent u op zoek naar een professionele schoorsteenveger om problemen te voorkomen? Jaarlijks ontstaan in Nederland zo’n 2000 schoorsteenbranden. Maar niet alleen voor branden is het belangrijk om de schoorsteen schoon te houden. Ook de luchtkwaliteit is natuurlijk belangrijk: een deels verstopte schoorsteen kan gevaarlijk zijn.

 • Vakkundig en goed opgeleid
 • Betrouwbaar
 • Snel geregeld
Waarom een schoorsteenveger van De Woningwachhter?

Hoe lekker is het om thuis lekker het vuur aan te hebben als het buiten guur en fris is? Maar voordat u dat doet: weet u hoe het gesteld is met uw rookkanaal? Het is namelijk belangrijk om dat kanaal goed schoon te houden. Roet of creosoot kan namelijk een schoorsteenbrand veroorzaken.

Ook kan het rookkanaal oververhit worden. En dat kan weer zorgen voor problemen zoals scheuren en/of lekken. Heel vervelend, vooral omdat dit ook nog eens gassen of vlammen in uw woning kunnen komen. Problemen met de schoorsteen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een koolmonoxidevergiftiging. Ook daarom adviseren wij dan ook met klem om uw schoorsteen na te laten kijken door een erkende schoorsteenveger voordat u na een warme periode weer gaat stoken. Zo beperkt u de kans op problemen met de schoorsteen aanzienlijk!

Drie redenen om uw schoorsteen te laten vegen:
 
1) Veiligheid

De kans op een schoorsteenbrand of een oververhit rookkanaal wordt meteen fors kleiner. Ook verkleint u de kans op problemen door koolmonoxide in huis aanzienlijk.

2) Besparing energie
Een goed schoongemaakte schoorsteen werkt efficiënter en verwarmt beter. U verbruikt dus minder brandstof en bespaart op uw energiekosten.

3) Milieuvriendelijk
Met een schone schoorsteen zorgt u voor minder fijnstof en roetdeeltjes. Gezond én duurzaam dus!

Schoorsteen zelf vegen?
Een schoorsteenveger is bij een houtkachel een absolute must (minimaal één keer per jaar!). Want om nou zelf het dak op te klimmen met een stalen borstel? Daarbij moet u precies weten hoe de schoorsteen goed geveegd moet worden. Bijna niemand veegt de schoorsteen dan ook zelf.

Een schoorsteen kan soms vanaf beneden worden geveegd. Dat is mede afhankelijk van de ruimte die de schoorsteenveger daarvoor heeft en de lengte en vorm van de schoorsteen. Vanaf beneden vegen kan wel troep in de woonruimte geven.

Hoe vaak de schoorsteen vegen?
Hoe vaak u de schoorsteen moet laten controleren en vegen, is sterk afhankelijk van het gebruik. Voor het gemak houden wij grofweg deze indeling aan:

Incidenteel gebruik open haard of kachel
1 keer per jaar laten controleren en schoonmaken

Dagelijks / intensief gebruik open haard of kachel
2 keer per jaar laten controleren en schoonmaken

Oorzaken van schoorsteenbrand
Brand in de schoorsteen ontstaat als de aanslag in de schoorsteen vlam vat: roet of creosoot. Creosoot ontstaat door nat of rot hout in het rookkanaal. De deeltjes die niet verbanden plakken tegen de schoorsteenwand aan en vormen een soort teerlaag. Z’n laag kan ook ontstaan als er te weinig zuurstof in de kachel komt (smoren). Die laag kan branden.
Overigens kan een schoorsteenbrand ook worden veroorzaakt door verstopping (vogelnestjes, bladeren, etc.).

Schoorsteenbrand herkennen
U kunt een schoorsteenbrand herkennen aan een loeiend en bulderend geluid en veel grijze rook. Een optimale verbranding geeft witte of kleurloze rook en niet grijs of zwart.

Praktische schoorsteen-tips

 • Stook met droog hout
 • Gebruik de Zwitserse methode: het minst brandbare onderin (dikkere stukken) en het meest brandbare bovenin (smallere stukken). Brandt vanaf bovenaf naar beneden (bijvoorbeeld met aanmaakblokjes). Deze methode voorkomt de vorming van creosoot.
 • Plaats rook- en koolmonoxidemelders in de ruimte.
 • Plaats geen meubelen of ander brandbaar materiaal vlakbij de schoorsteen. Door de hitte kan dat vlam vatten.
 • Voor de ouderwetse open haard: sluit de luchttoevoer pas als het hout niet meer gloeit. 
 • Ga het huis niet uit als de haard brandt.
 • Ga bij voorkeur niet slapen met een brandende haard. Doet u dat wel, zorg dan op z’n allerminst voor rook- en koolmonoxidemelders. Sluit dan ook de binnendeuren voordat u gaat slapen.
 • Zet een emmer zand of zout bij de kachel in de buurt om eventueel brandend hout te doven. Nooit met water doven i.v.m. stoomvorming!

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?
Als u een (loeiend) geluid hoort bij de rookafvoer (kanaal), wees er dan snel bij. Wat moet u dan doen?

 • Gooi zand op het vuur. Gebruik GEEN water. Water zorgt voor stoom. Daardoor neemt de druk toe, waardoor het rookanaal kan scheueren, of stereker nog: het rookanaal kan zelfs exploderen.
 • Sluit de klep van de schoorsteen en de luchttoevoer van de kachel.
 • Bel daarna de brandweer (112)
 • Is het vuur gedoofd? Zet dan alle ramen en deuren even goed open ivm koolmonoxide.

Na een schoorsteenbrand kunt u de schoorsteen beter niet zomaar weer gebruiken. Laat de schoorsteen dan eerst inspecteren en vegen door een schoorsteenveger van De Woningwachter.

Gaskachel en schoorsteen vegen?
Bij een gaskachel hoeft het rookkanaal in principe niet jaarlijks geveegd te worden. Het luchtkanaal vervuilt immers niet. Maar voordat het rookkanaal in gebruik wordt genomen, moet die wel helemaal geveegd worden. Ook een jaarlijkse check op verstopping door bijvoorbeeld vogelnestjes is aan te raden. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse onderhoudscheck en het opnieuw afstellen van de kachel.

Wanneer de schoorsteenveger laten komen?
De meeste mensen denken pas aan de schoorsteenveger als het buiten kouder wordt (de ‘R’ weer in de maand zit). Daarom kan het verstandig zijn om de schoorsteenveger vroeg in te boeken of al voor de piektijd in het najaar te laten komen.

Altijd de juiste schoorsteenveger via De Woningwachter
In principe mag iedereen zich schoorsteenveger noemen. Onze schoorsteenvegers verstaan hun vak. Ze hebben ervoor geleerd en houden hun vakkennis up-to-date. Wij vinden altijd de juiste schoorsteenveger voor u.

 • Schoorsteen vegen
 • Schoorsteen inspecteren (waar nodig met camera)
 • Onderhoud / reiniging mechanische ventilatie

Schoorsteen en uw verzekering: let op!
Bent u verzekerd tegen brandschade? Dan is het belangrijk dat u kunt aantonen dat u uw schoorsteen goed heeft laten onderhouden. Anders keren de meeste verzekeraars niet uit bij brand die in de schoorsteen is ontstaan. U krijgt na de klus dan ook een certificaat waarmee u kunt aantonen dat u uw schoorsteen goed heeft laten onderhouden door een vakkundige schoorsteenveger.

Heeft u een schoorsteenveger nodig?
Bel 0800-1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl

Vragen? Bel ons (ma/vr)

0800 - 1025 (08.00 - 17.00)