cv-ketel

Wat te doen met uw CV-ketel in de herfst?

De koude dagen komen er aan, want het is herfst. Heeft u uw winterjas al aan gehad? In het najaar hebben veel mensen hun verwarming aan, zodat alle kamers in huis lekker warm zijn. Dit betekent dat de CV-ketel weer hard aan het werk moet.
Onderhoud is essentieel voordat de winter begint, omdat de CV-ketel in de zomer niet zo hard hoeft te werken. Wanneer heeft u de CV-ketel voor het laatst laten controleren en onderhouden?

 

Waarom moet u uw CV-ketel laten controleren?

De CV-ketel is één van de belangrijkste elementen in een woning, zeker in de herfst en de winter. Vaak wordt het onderhoud vergeten, omdat de CV-ketel niet in het zicht staat.

Een CV-ketel heeft onderhoud nodig voor de veiligheid en duurzaamheid. Daarnaast is het erg belangrijk, omdat er ook gecontroleerd wordt op koolmonoxide. Dit is een giftige gas en is geur-, kleur- en smaakloos en kan zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Soms komt het zelfs voor dat men hieraan overlijdt. CV-ketel onderhoud is dus echt belangrijk.

Financiële voordelen

Ook zijn er financiële redenen om een CV-ketel te laten controleren. Als de ketel een lange tijd niet is schoongemaakt, kan er iets kapot gaan. Dit betekent dat u nieuwe onderdelen zou moeten aanschaffen.

Als de CV-ketel bijvoorbeeld in brand vliegt en er ontstaat schade, dan gaat uw verzekeringsmaatschappij controleren of u de brand had kunnen voorkomen. Als hieruit blijkt dat u geen onderhoud heeft laten uitvoeren en dit de reden is van de brand, dan bestaat de kans dat u dit uit eigen zak moet betalen.

Wat kunt u zelf doen aan de CV-ketel?

Wij raden het af om zelf aan de slag te gaan, vanwege onvoldoende kennis. Wat u wel zelf kunt doen is de ketel bijvullen. Aan de voorkant van de CV-ketel wordt de keteldruk weergegeven. Dit moet tussen de 1 en 2 bar liggen. Deze druk is nodig om het water door de CV-ketelinstallatie te pompen. Is de druk te laag? Dan kunt u zelf water bijvullen en kijken of de druk toeneemt.

Heeft u een CV-ketel controle nodig? Maak een afspraak door ons te bellen op 0800-1025 of mail naar info@dewoningwachter.nl. Kies eventueel voor een ‘Compleet Ontzorgd’ jaarabonnement om voordeliger uit te zijn.