herfst

Bereid uw huis voor op de herfst

Het komt steeds dichterbij! 22 september is het officieel herfst. Het stormt en regent af en toe, het wordt kouder en blaadjes vallen uit de bomen. Tijd om de warme herfstkleuren in huis te halen en voor te bereiden op het weer.Voorkom schade en maak uw woning klaar voor de herfst. Mocht er een najaarsstorm komen, bent u tenminste voorbereid. Voorkomen is toch beter dan genezen. Hier zetten wij 8 handige tips voor u op een rijtje.

8 tips

1. Bomen snoeien.

Het is belangrijk om de bomen te snoeien, want losse of uitstekende takken kunnen flinke schade veroorzaken als het stormt.

 

2. Maak de dakgoot schoon.

Zoals in een eerdere blogpost aangegeven over hoe u lekkage kan voorkomen, is het ook belangrijk om dit voor de herfst op orde te hebben. Maak dakgoten vrij van bladeren en ander afval, want anders kan het water niet goed doorstromen. Bij bevriezing kan dit leiden tot schade aan de goot en het dak.

 

3. Controleer de dakpannen.

Bekijk of de dakpannen niet los zitten en maak ze indien nodig vast. Zo voorkomt u lekkage en schade.

 

4. Controleer losse spullen in de tuin en maak ze vast of zet ze binnen neer.

Staat de schutting nog goed vast? En staan tuinmeubels en bloempotten veilig? Zo voorkomt u schade aan uw spullen.

 

5. Tap de buitenkraan af voordat het gaat vriezen om een gesprongen waterleiding te voorkomen.

Draai de aftapkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan en draai daarna de aftapkraan open. U kunt de buitenkraan open laten staan, maar sluit de aftapkraan wel weer af.

 

6. Ventileer en bespaar.

Zorg dat er continu verse lucht binnenkomt, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Wist u dat veel mensen denken dat er meer gestookt moet worden als de ventilatieroosters non-stop openstaan? Dit is niet waar, want een woning met vochtige lucht kost meer om te verwarmen dan een huis met droge lucht. Ventileer en bespaar op uw energiekosten.

 

7. Stel de thermostaat goed in.

Bent u overdag niet thuis of gaat u naar bed? Zorg dat de thermostaat dan op bijvoorbeeld 15 graden staat. Zo vriest er niets kapot en blijft uw woning minimaal verwarmd.

 

8. Heeft u een schoorsteen? Maak hem schoon voor gebruik.

Maak uw schoorsteen ook schoon als u het al eerder heeft schoongemaakt of het nog niet heeft gebruikt. Zo voorkomt u een schoorsteenbrand.

 

Heeft u zelf tips om uw woning klaar te maken voor de herfst? Laat hieronder een reactie achter!