meterkast

5 tips voor uw meterkast

Iedereen heeft een meterkast. Dit is de technische ruimte in een woning of pand waar diverse meters zijn opgesteld. Er kunnen voor de leveringen, zoals gas en elektriciteit, meerdere meterkasten in huis zijn. Heeft u er al eens naar gekeken?

Wij geven vijf tips voor uw meterkast om overal op voorbereid te zijn en gevaarlijke situaties uit de weg te gaan.

 

1.Plaats een rookmelder en zorg voor een zaklamp

Hang een rookmelder op in de meterkast die u waarschuwt wanneer er rookontwikkeling ontstaat. Zorg ook voor een zaklamp in de meterkast. Zo heeft u altijd licht bij de hand als de stroom uitvalt.

 

2.Test de aardlekschakelaar

Controleer minimaal 2 keer per jaar de aardlekschakelaar(s) in uw groepenkast. Deze schakelt uit bij zogenaamde lekstroom, bijvoorbeeld als er een draadje los zit bij een apparaat. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat u geen schok krijgt als u het apparaat aanraakt.

 

3.Laat een overspanningsbeveiliging plaatsen

Een overspanningsschakelaar zorgt ervoor dat u apparatuur wordt beveiligd bij een te hoge spanning op uw installatie. Bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag in de buurt.

 

4.Houd uw meterkast bereikbaar

Gebruik het niet als opbergruimte. Zo voorkomt u branduitbreiding en de groepenkast blijft goed bereikbaar wanneer de stroom snel handmatig uitgeschakeld moet worden. Plaats dus geen obstakels in of voor uw meterkast.

 

5.Bewaar geen brandbare materialen in de meterkast

Als er brand in de groepenkast ontstaat, breidt dit zich erg snel uit door brandbare materialen dat leidt tot gevaarlijke situaties. Bovendien is de groepenkast in geval van nood door deze spullen slecht bereikbaar.

 

Gratis advies voor uw meterkast!

Mail de foto van uw meterkast naar info@dewoningwachter.nl. Onze experts beoordelen het en sturen u kosteloos een advies terug. Houd bij het maken van de foto rekening met de volgende punten:

1.Zorg ervoor dat uw groepenkast zichtbaar op de foto staat. Het liefst nog met een stuk van de meterkast.

2.Zorg voor voldoende licht wanneer u een foto maakt of gebruik een flitser.

3.Fotografeer uw meterkast verticaal (in de lengte). Zo kunt u de meterkast het beste in beeld krijgen.

Ook nieuwsgierig naar wat u met de CV-ketel kan doen? Lees in deze blog handige tips voor uw CV-ketel. Laat hieronder aan ons weten wat u van onze tips vindt!